Meteorologie

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is een begrip in België. ledereen kent het KMI van de weersverwachtingen, maar het instituut doet veel meer dan dat.

balloon launch DSC 1657Het KMI is het nationale gegevens- en kenniscentrum voor weer en klimaat.

De taken van het KMI zijn: het opstellen van algemene weersverwachtingen en waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden, de monitoring en modellering van het klimaat, het inwinnen, controleren en archiveren van meteorologische en geofysische data, het beheren van de hiervoor vereiste infrastructuur, modelontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek.

Het KMI is vierentwintig uur per dag actief en combineert infrastructuur, techniek, wetenschap en dienstverlening. De producten en diensten van het KMI beantwoorden aan hoge kwaliteitsnormen.

Bezienswaardigheden

  • Onze wetenschappers beantwoorden je weervragen: ‘Hoe nemen we het weer in België en in Antarctica waar?’ of ‘Hoe worden onze voorspellingen gemaakt?’. Je kan ook zelf aan de slag: experimenteer met de luchtdruk, ontdek welk weer het was op jouw verjaardag of bewonder de Belgische zonnewagen

  • In de klimaattent kom je te weten wat het verschil is tussen weer en klimaat, hoe we het klimaat van meer dan 1000 jaar geleden kennen, welke fysische processen bijdragen tot de klimaatopwarming, hoe krachtige computers projecties maken van het klimaat voor de toekomst en wat de rol is van de klimaatverandering bij extreem weer. Aan de hand van real-time waarnemingen met een weerstation leggen onze wetenschappers je uit welke effecten landgebruik en verstedelijking hebben op het klimaat

  • Kom assisteren bij de lancering van een weerballon.
    Lanceringen:
    Zaterdag: 14u, 15u30 en 17u. Zondag: 11u30, 14u, 15u30 en 17

  • Geleid bezoek aan het klimatologisch waarnemingspark en uitleg over de geschiedenis van het KMI en de metingen.
    Op voorhand inschrijven aan de ingang van het park